Polikristályos napelem

Ön itt van: Home / Napelemek / Polikristályos napelem

A Polikristályos Napelemről

A napelemek legfontosabb alapanyaga a szilícium, de a gyártástechnológiától függően több féle napelem létezik. Ilyen a polikristályos, monokristályos, illetve vékonyréteg napelemek. Ezek a napelemek fizikai felépítésükben és hatásfokukban is eltérnek egymástól.

A polikristályos napelemeket nevezhetjük kristályos napelemeknek, hiszen amikor közelről megnézzük a cellát azt látjuk, hogy szabálytalanul rendeződnek a kristályok a napelem panel teljes felületén.
A napelemek gyártási folyamata során nagy tisztaságú szilícium tömbben készülnek a kristályok, ezután a gyártósor vékony szeletekre szeleteli, így kapják a cellákat. A cellák közötti részt ónszalaggal forrasztják össze később pedig védőburkolatba nyeri el a végleges formáját.
A polikristályos napelem cella formája szabályos négyzet alakú.
Azért nevezzük polikristálynak, mert a gyártás során sok (más néven poli) kristályos szerkezet jön létre. A technológiának köszönhetően olcsóbb előállítani a polikristályos napelemet, mint a monokristályost, ezért sokkal elterjedtebb.
Ezt arra alapozzuk, hogy a fajlagos árát vizsgáltuk (egységnyi teljesítményt hasonlítjuk össze), tehát 1 Watt teljesítmény előállítása a polikristályos napelem által olcsóbb.
Hatásfokuk 13-16%, Magyarország éghajlatát és napsütéses óráit figyelembe véve a polikristályos napelem technológia legjobb ár-érték arányát tekintve.
Az iparág fejlődésének köszönhetően egy napelem tábla (165×100) teljesítménye 240-300 Watt