A napenergia felhasználása rendkívüli ütemben terjed és ezzel párhuzamosan jelentős részesedést hasít ki magának az energiaszektoron belül. A fosszilis energiahordozók árzuhanása némileg ugyan lelassította az iparág fejlődését, ez a hatás azonban csak ideiglenes lehet. Tőzsdei befektetőként is profitálni lehet a napenergia előretöréséből, vannak a piacon most is ígéretes cégek.

A californiai Palo Alto városa nemrég írt alá egy szerződést, amiben a szolgáltató vállalta, hogy 3,7 centért biztosít 1 kWh áramot. Dubaiban ugyanezért 2,99 centet kell fizetni, ami azt jelenti, hogy a napenergia segítségével előállított elektromos áram árban versenyképes a többi, fosszilis energiahordozóból nyert árammal, sok esetben a napenergia még olcsóbb is.

A napenergia ipar gyorsuló növekedést mutat szerte a világon, csak az Egyesült Államokban a 2015-ben telepített kapacitások összteljesítménye eléri a 7,3 GW-ot, míg 2016-ban ennek több, mint a duplájára számítanak. Kínában ezzel szemben, csupán 2016 első negyedévében 7,1 GW teljesítményű új kapacitást üzemeltek be.

Bár a fosszilis energiahordozók árzuhanása nem kedvezett az iparágnak, azonban 2015-ben globálisan az összes új elektromos áramtermelő kapacitás 91,6 százaléka így is nap és szélenergiából származott.

Hogy mi teszi olyan vonzóvá a napenergiát? A fosszilis energiahordozók ára a kereslet kínálat függvényében határozódik meg, míg a technológia alapú napenergia a technológia folyamatos fejlődésével (akár egy mobiltelefon vagy egy TV esetében) egyre olcsóbbá válik.

Ezzel párhuzamosan a fosszilis energiahordozók iránti kereslet nem is olyan sokára jelentősen visszaeshet. Egy Bloomberg által készített elemzés szerint egy évtized múlva a megújuló energia jóval versenyképesebb lesz az olajnál, vagy a gáznál. Ez nem jelenti azt, hogy a fosszilis energia teljesen eltűnik, csupán azt, hogy a szerepe, a súlya az energiafelhasználásban csökken.

Az energiapiac átrendeződéséből profitálni kívánó befektetők számára a Green Alpha Advisors csapata az alábbi részvényeket ajánlja vételre:

First Solar: Az arizonai székhelyű vállalat piacvezető a fotovoltaikus napelem technológia alkalmazásában. A menedzsment eddig sikeresen működtette a vállalatot, aminek köszönhetően a cég eladósodása nélkül sikerült a kapacitásokat bővíteni.

A napenergia lehet a jövő befektetése

SunPower: A kaliforniai vállalat gyártja a jelenleg legfejlettebb paneltechnológiát a napelemekhez, amely így a napfény közel 24 százalékát képes elektromos árammá alakítani. A cég 25 év garanciát vállal az általa gyártott elemekre, de a legalább 40 évnyi élettartamot jósol azokra, ami a piacon kiemelkedő értéknek számít.

A napenergia lehet a jövő befektetése

8Point3 Energy Partners LP: A céget a First Solar és a Sun Power vállalatok hozták létre különböző projektek végrehajtására. A projektekből származó hasznot osztalékként fizeti ki a vállalat. A jelenlegi osztalék mértéke 6,35 százalék, ami a jelenlegi hozamszintekhez képest kiemelkedően jónak mondható.

A napenergia lehet a jövő befektetése

Canadian Solar Inc.: A kanadai székhelyű vállalat a világ egyik legnagyobb és legversenyképesebb fotovoltaikus panel gyártója. A cég bevétele és profitja közel évi 20 százalékkal tudott növekedni az utóbbi öt évben. A kínai kitettségből fakadó nemzetközi kockázat ellenére a vállalat papírjai jó befektetést jelenthetnek az elemzők szerint.

A napenergia lehet a jövő befektetése
Forrás: Portfolio.hu