Napelem

Várhatóan júniusban elkészül és üzembe áll az összességében 2700 megawatt névleges kapacitásúra tervezett indiai napelempark első, 500 megawattos üteme. A beruházás nagyságát érzékeltetendő: a Paksi Atomerőmű jelenleg üzemelő reaktorai összesen 2000 megawatt névleges kapacitással rendelkeznek, a Paks 2 projekt pedig 2400 megawatt új névleges kapacitás kiépítésével számol.

Az indiai kormány tervei szerint a Pavagada napelempark 2018 végére érheti el a 2700 megawattos teljes kapacitását. A kapacitás aukcióján 0,0717-0,072 dollár/kilowattórás tarifa alakult ki, azonban a projekt további szakaszaiban az iparág általános trendjei alapján várhatóan élesen mérséklődik majd a tarifa az első szakaszhoz képest. A helyszín már teljes mértékben a fejlesztő rendelkezésre áll, hamarosan pedig a projekt további ütemeinek tendereit is kiírják.

A napelemparkok képezhetik a gerincét India nemzeti napenergia programjának (National Solar Mission), amely 2022-ig 100 gigawatt kapacitás kiépítését irányozta elő. Az eredeti terv szerint a napelemparkok ezen cél eléréséhez 20 gigawattal járultak volna hozzá, azonban a kormány tervezett részarányukat 40 százalékra emelte.

forrás: www.portfolio.hu