Az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének negyedét adták a megújulók 2015-ben

Az Egyesült Királyság kormánya által frissen közzétett adatok szerint a megtermelt energia mennyiségének negyede megújuló energiaforrások felhasználásával állt elő az egységállamban a 2015-ös évben.

Ez az első olyan év, amely során az alternatív energiaforrások megelőzték a fosszilis alapú energiatermelést. 2016 második negyedévében két iparág teljesített kiemelkedően, a fotovoltaikus rendszerek, és a tengeri-szélerőművekkel történő energiatermelés. A megújulóenergetika 29 százalékkal több energiát termelt, mint az előző évben, amely a kapacitások növelésének köszönhető. A leginkább fejlődő ágazatok a szélenergia és a napenergia voltak, de a tengerparti-szélerőművek száma is folyamatosan gyarapodott.

A szénfelhasználású egységek energiatermelése csökkenést mutatott, mindössze 22% volt az általuk megtermelt energia mennyisége az összes energiatermelésen belül. Az atomerőművek sem teljesítettek olyan jól, mint a megújulók, a megtermelt villamos energia 21 százalékát adták. Ugyan az energiafogyasztás nőtt, ez az ellátásbiztonságban ez nem jelentett problémát.

Az Egyesült Királyság klímapolitikájához hozzátartozik, hogy a megújulóenergetikai projektek támogatása mellett csökkenti a fosszilis-energiatermelés iparágának támogatásait. Konkrét példa, hogy egy, novemberben előkészített, 1 milliárd dolláros szénalapú-energiatermelést támogató projektet selejteztek le.

Az Egyesült Királyság energiatermelésére a legutóbbi időszakban, 2016 második negyedévében a fosszilis-alapú termelés visszaesése, a megújulók fokozatos növekedése és az energiaimport stagnálása volt jellemző. Ebben az időszakban a napelemes rendszerek nyújtottak kiemelkedőt. A 2015-ös hasonló időszakhoz viszonyítva a fotovoltaikus energiatermelés 174 százalékos növekedést produkált a megtermelt energiamennyiség tekintetében.

Az egységállam másik meghatározó iparágát a tengeri-szélerőművek jelentik. Skócia természeti adottságai kifejezetten alkalmasak arra, hogy a szélturbinákra alapuló energiatermelő egységek egy jól működő megújulóenergetikai rendszert alkossanak. A Statoil által nemrégiben kifejlesztett technológia forradalmasíthatja a tengeri-szélerőművek iparágát, ugyanis a rendszer képes tárolni a megtermelt energia egy részét. Az eddig magas energiatárolási költségek ellenére is rendkívül népszerű szélenergia ezek után még hatékonyabb energiaforrás lehet.

forrás: smartinvest.hu