A közösségi napenergia termelés lehet a megoldás a nagyvárosban élők számára, ha szeretnének részben sajálábukra állni az energiaellátásban, de nem rendelkeznek tetőfelülettel, ahová szolár panelek telepíthetők – írja a MarketWatch.

Az USA több államában született ezt megengedő szabáylozás az elmúlt hónapokban, és több európai nagyvárosban is indultak ilyen kísérleti programok, a közösségi kertek mintájára.

A közösségi napenergia termelés tulajdonképpen a sharing economí egyfajta speciális megjelenése. Többnyire valamiylen közösségi területen létsülnek azok a mini napenergia farmok, amelyekben tulajdonrészt szerezhetnek mindazok, akiknek nincs saját tetőfelületük, hogy szolár panelekt telepítsenek, de van megtakarításuk, amit zöldenergia termelésre szeretnnének fordítani, ha úgy tetszik egyfajta nyugdíj-előtakarékosságként, ahogyan azt a németek csinálták az elmúlt években.

A MarketWatch emlékeztet, hogy az Egyesült Államokban 15,8 millió háztartás van, amely potenciálisan napenergia felhasználó lehet a következő években. Ezek felének nincs megfelelő tetőfelülete a beruházáshoz.

Forrás: energiainfo.hu