Kína észak-nyugati csücskében, Ninghszia tartományban hatalmas naperőművet épít a legnagyobb kínai magán befektetői csoport alternatív energiával foglalkozó részlege, a China Minsheng New Energy Investment, amikor elkészül, ez lesz a világ legnagyobb naperőműve.

Csak néhány szám a projektről:

  • 6 millió napelem panel
  • 2 gigawatt kapacitás
  • Éves szinten 2,7 milliárd kWh áramtermelés
  • 2,3 milliárd dollár beruházási költség

Amikor elkészül, ez lesz a világ legnagyobb naperőműve, csak ez az egy projekt nagyobb kapacitással rendelkezik majd, mint más országok, például Tajvan összes naperőműve, és közel akkora lesz, mint Kanada tejes naperőművi kapacitása. Júniusra egyébként nagyjából a projekt fele elkészült, 380 megawattnyi kapacitást pedig már csatlakoztattak is a hálózatra. A projekt költségeinek nagy része a napenergia panelekhez köthető, ezek ára azonban folyamatosan esik: amikor az építkezés elkezdődött, még wattonként 3,85 jüanba kerültek a panelek, mostanra viszont 12 százalékkal csökkentek a panelárak.
Nem kis célok

A projektet egyébként egy olyan cég valósítja meg, amelyik két évvel ezelőtt még nem is létezett. A Minsheng New Energy-t 2014 októberben hozták létre, a vállalat céljai nem túl visszafogottak, a következő 5 évben 100 milliárd jüant, vagyis több mint 15 milliárd dollárt költenek el napenergia projektekre, összesen 12 gigawatt kapacitást terveznek kiépíteni 2020-ig (tavaly év végéig 1,4 gigawatt kapacitással rendelkezett a cég). Csak hogy perspektívába helyezzük az utóbbi értéket, a várakozások szerit Nagy-Britannia teljes naperőművi kapacitása 11 gigawatt lehet idén év végén.
Jönnek az alternatívok Kínában

Az elmúlt években felpörgött Kínában az alternatív energia kapacitások telepítése, így tavaly év végére a megújulók már 24,5 százalékot adtak a villamosenergia-termelésen belül, a vízerőművek 19,6, a vízerőművek 3,3, a biomassza erőművek 0,9, a naperőművek pedig 0,7 százalékot adtak. A szélerőművek összkapacitása 129, a naperőműveké 43 gigawatt volt.

A megújulók előre törése azonban sok problémát okoz, a hálózat nem képes arra, hogy az új belépő erőművek áramtermelését “felszívja”, így sok nap- és szélenergia projekt kihasználatlanul áll, az idei első negyedévben abban a tartományban, ahol a China Minsheng New Energy fejleszt, a naperőművi kapacitások 20 százaléka volt kihasználatlan, írja a portfolio.hu.